Sunday, March 11, 2007

Har Norge politikere som er hevet over loven ?

Noen dager på jobb i Sverige i forrige uke, og fylkespartiets årsmøte denne helgen har sørget for liten tid til uken snakkis, LO lederens fall. Det var faktisk ikke antydning til skadefryd fra en eneste delegat jeg møtte, og det ble faktisk forbigått i stillhet. Det tror jeg er fordi Høyre folk faktisk er genuint engasjert i mennesker.

Jeg er enig med de som påpeker at granskinger fort kan bli en uting fordi det ikke ivaretar rettssikkerheten til de involverte. Som kontrollutvalgsleder møter jeg stadig folk som tro på at granskninger skal løse alle problemer. Granskninger har en svært begrenset funksjon i vårt samfunn, men de kan være en del av en større prosess i vårt rettssamfunn.

Det interne granskingsutvalget har konkludert med at LO lederen har en "begrenset innsikt i og forståelse av hvordan hennes adferd påvirker andre". De negative sidene ved dette er at Valla etter utvalgets mening ikke tilfredstiller de menneskelige krav som skal stilles til en leders behandling av sine ansatte.

Men andre mener tydeligvis at denne manglende innsikten er en styrke for LO i alle andre sammenhenger. OG de er derfor villig til å ofre arbeidsmiljøet for sine egne ansatte. Selv mener hun at resultatene er så gode at hun innledet sin avskjedspressekonferanse med å fortelle om det. Andre i LO sier det samme.

Poenget er bare at det er behandlingen av ansatte hun er kritisert for, og saken blir ikke politisk selv om politisk leder oppfører seg som en drittsekk overfor sine ansatte. Jeg tror faktisk de fleste av oss ikke engang trenger en arbeidsmiljølov for å forstå at mennesker skal behandles med respekt, og mange av oss har nok møtt en del slike drittsekker gjennom årene. Men noen drittsekker skaffer seg innsikt etterhvert, som gjør at de lærer, eller de får kritikk som de tar til etteretning.

I motsetning til venstresidens tradisjonelle "sjølkritikk", også kalt den beste kritikken fordi den ikke betyr noe i det hele tatt, er læring noe som krever noe helt annet enn bare å si de riktige ordene.

Det er ingenting som tyder på Valla tilhører de lederene som tar imot denne typen menneskelig kritikk av sin egen oppførsel, og er villig til å forandre seg, eller innrømme at de har gjort noen feil overhodet. Hun klarte ikke engang å si de riktige ordene, de ukene hun hadde anledning.

Er det noen som ser likheten til "målet helliger mnidlet" ? De som forsvarer Valla og krever at hun skal bedømmes fra andre kriterier og regler enn de som gjelder for behandling av mennesker bør få en hard tid fremover.

Jeg er redd for at vi får flere politikere med hovedferdighet som er deres kyniske utnyttelse av menneskene rundt seg. Da er jeg ihvertfall glad for å tilhøre et parti med et ideologisk grunnfestet humant menneskesyn.

En positiv effekt av denne saken kan være at politikere kan få litt bedre forståelse for at de ikke er arbeidsgivere, og at det er andre som er overlatt å utøve den rollen. Det er sikkert godt for andre enn de som er ansatt i LO også.

No comments: