Tuesday, March 24, 2009

Hva er galt med Høyres retorikk ?

Det er noe alvorlig galt med Høyreledelsens politiske retorikk.

Først artet dette seg som kommentar politikk. Alle politiske utspill bar preg av å være kommentarer til hva andre politikere sier. Man anklager for eksempel Ap for ikke å føre den politikken de skisserte i Soria Moria erklæringen. Høyre skal da bare være glad for at de rødgrønne partiene ikke gjennomfører de sakene vi er imot ! Fortell istedet hva Høyre er for.

En annen variant er lederens angrep på finansministeren fra SV, som hun tydeligvis har valgt selv på sin VG blogg "Hakk i plata Kristin !" hvor hun angriper finansministeren for ikke å fronte tiltak som gjør småbedriftene mer vitale. Høyrelederens rolle er å fronte småbedriftene og forklare velgerene hvorfor Høyre er bedre til å sørge for sysselsetting og skatteinntekter enn en finansminister fra SV. Hvis du vil ha stemmene til de mange tusen som lever av og for småbedriftene må du forklare hvorfor de skal stemme på Høyre, og ikke hvorfor de ikke skal stemme på SV.

Alternativer til den offentlige skolen er en god borgerlig sak. Vi må argumentere for hvorfor samfunnet blir bedre hvis vi har flere pedagogiske og innholdsmessige alternativer. Høyre vil ikke bare ha mulighet for religiøst inspirerte skoler, men også alternativ pedagogikk, internasjonale skoler og skoler som legger forskjellig vekt på ulike typer faglig innhold. Ikke bare idrett, men like viktig er det med skoler som legger større vekt på humanistiske eller naturvitenskapelige fag.

Vi ser mye bra i den offentlige skolen, men vi ser også en del som kunne vært bedre for noen elever. Høyre må stå på for å vinne velgere som mener at vi skal sørge for et bedre tilbud til de som ønsker noe annet enn det offentlige tilbudet. Husk at dette er foreldre som synes det er viktigere å bruke sin inntekt til å betale for barnas skolegang, enn å bruke det til ferie eller luksusforbruk. Privatskoler kan bli gode fordi de har foreldre, elever og lærere som vil noe mer. Vi må tro på betydningen av mangfold og dynamikk, og Høyre må bli det partiet som vi synes er den beste forkjemperen for større bredde i skoletilbudet.

Norge er iferd med å bli et fattigere land når det gjelder tilbudet i den obligatoriske skolen. Men vi blir også et fattigere land når den politiske debatten fra Høyre stempler deler av SV's program som stalinistisk eller sammenligner Frp med Hitler. Høyre har da mye bedre argumenter i viktige politiske saker om skole og innvandring.

2 comments:

Ole Martin Skilleås said...

Dette er en gammel sak. Mange tror at bare man for fram sin egen politikk, så går alt så meget bedre. Men det er til en hver tid sittende regjeringen som lager dagsorden - med få små unntak som FrP og ekstreme utspill - og da må de andre kaste seg på. Høyre har ikke underspilt sin politikk noe mer enn Venstre eller KrF.

Høyres utfordringer er store, men de ligger ikke på "sutring". Dette er en svært tåpelig sak, men norske journalister og bloggere er svært servile. Se min blogg: http://olemski.blogspot.com/2009/03/dagens-dustesak.html

På landet tenker vi... said...

Poengene dine om kvaliteten på den politiske journalistikken som angriper Høyre er gode. Men for Høyre finner jeg liten trøst i at hverken Venstre eller KrF er noe bedre.

Analysen din av resonnementenes manglende betydning i forhold til politisk føleri er glitrende, og tiltredes.

Høyre må dog ikke gi opp de begrunnede innleggene om hvorfor vi er et markedsliberalt parti, og det er lenge siden det har vært så mange gode anledninger til å stå opp å forsvare hvorfor Høyre tror på markedet som virkemiddel for å bevare ett fritt samfunn.

De politiske virkemidlene blir stadig skjevere fordelt mellom regjering og opposisjon. Jeg vil ta SV som evidens for dette siden de tydeligvis vil bli sittende i regjeringen uansett om de får gjennomslag for sine viktigste saker eller ikke.

Men i en globalisert verden er det jo ikke bare den norske regjeringen som setter dagsorden for den politiske debatten. Høyre burde bringe flere nye resonnementer inn i debatten.
Selvsagt skal man ikke bare fremme egne saker, det er brytningen mellom partiene som burde skape fremgang.

Takk for kommentaren !