Monday, April 13, 2009

Papiravisenes død

En av grunnene til at jeg satt opp en blogg i 2006 var at jeg var sikker på at det snart ville skje noe med den måten vi bruker medier på. PC og internett betyr noe den dagen det virkelig påvirker hvordan vi bruker tiden vår. Med bloggen kom det ihvertfall et alternativ til leserbrevene i avisene. Senere har de store avisene forsøkt å ta opp konkurransen med nettdebatt, moderert i større og mindre grad. Men en anonym nettdebatt på slutten av journalistiske artikler frister ikke engang en lokalpolitiker til så stort engasjement.

Etter 45 år med regionavisen Tønsbergs Blad, hadde jeg nettopp sagt opp abonnementet i 2007. Men det betydde ikke at jeg brukte mindre tid på aviser. Fortsatt abonnneres det på lokalavisene Jarlsberg og Grimstad Adressetidende i tillegg til Aftenposten, Dagens Næringsliv og Morgenbladet. I tillegg renner det inn med tidsskrifter som Teknisk Ukeblad, Norsk Landbruk, Samvirke, Bondebladet og mye mer som vi litt halvurbane på landet har skaffet oss.

Antagelig leser jeg nå mer enn noen gang, men jeg finner stadig mer godt stoff på nettet, og da mener jeg ikke avisenes nettutgaver. Det interessante er det som kan kalles borgerjournalistikk, Mer eller mindre vanlige folk som skriver om saker og ting de har greie på. Nå brukes borgerjournalistikk mest om organiserte nettpublikasjoner som er en stor dugnad, men jeg synes borger begrepet er for godt til at det ikke også kan omfatte enkeltpersoners innsats som de fritt deler med andre.

Og så til poenget, regionavisene er sagt opp, når skal vi kvitte oss med lokalavisene også ? Mye tyder på som Anderes Heger skriver, at lokalavisene allerede er iferd med å bli innhentet av nettet. Utfordringen for lokalavisen er å være lokal nok, og så lenge de har klart å fylle dette rommet har det gått bra, bare dette kravet ble tilfredsstillet. Nå har debatten om kvaliteten i det journalistiske arbeidet i papiravisene kommet for fullt. Da er det ingen grunn til å skille mellom lokale, regionale og nasjonale aviser lenger. Derfor må lokalavisene ta det nye mediebildet minst like alvorlig som de store, de må få en tilstedeværelse på nettet med borgermedvirkning som hever kvaliteten.

Men kvalitet krever at vi har skribenter som behersker kunsten, da er det litt trist å lese om at ungdom ikke vil bli journalister fordi de ikke identifiserer seg med den måten de mener aviser lages på idag. Det er ihvertfall viktig å få en skole hvor elevene lærer å skrive og hvor språket blir et godt verktøy som de fleste kan bruke. Ikke bare de som gleder seg over Per Egil Hegges språkkommentarer i Aftenposten.

Har du egentlig noen fremtid Jarlsberg ? Du fyller en viktig rolle i lokalsamfunnet, men vil du overleve når det blir konkurranse på kvalitet ?

No comments: