Sunday, May 31, 2009

Representativt demokrati ?

For å bli valgt som stortingsrepresentant fra Vestfold kreves det 31.354 stemmer. Kommer du derimot fra nabofylket Buskerud holder det med 26.926 stemmer, eller nabofylket i sør, Telemark er 27.687. Hvis du istedet stiller i Finmark eller Nord-Trønelag holder det med 14.642 eller 21.329. Se fler detaljer på Bernt Aardahl sider under Valgstatistikk

Mange demokratiske land har ett valgkretssystem hvor prinsippet om en mann en stemme fravikes. I Norge kom det med i Grunnloven og ble bondeparagrafen, som ble opphevet i 1952. Siden har Stortinget flere ganger justert fordelingene i de fylkesvise kretsene vi har idag, men status er pr. idag at det er i det minste fylket arealmessig det nå kreves flest stemmer for å bli valgt. Vestfold er det fylket som har dårligst representasjon på stortinget i forhold til antall velgere.

Utjevningsmandatene skal sørge for at partier som på landsbasis har over 4 % av stemmene skal kunne få inn stortingskandidater uavhengig av oppslutningen i fylket. Derfor ble Vera Lyseklætt fra Venstre i Finmark valgt til stortinget med 826 stemmer fra Finmark.

I tillegg bruker småpartiene sin anledning til å føre opp sentrale politikere i andre fylker enn der de bor, som Dagfinn Høybråthen bosatt på Nesodden i Akershus, og som står på førsteplassen i Rogaland for Krf.

Høyres problem er at i Oslo er det et antall profilerte og dyktige politikere som konkurrerer om noen få plasser. Med utslag som at Inge Lønning ble vraket til fordel for Michael Tetzchner. Valgordningen hindrer derfor partiene med å få til en representativ sammensetning av kandidater fra de områdene hvor det bor flest stemmeberettigede. Effekten er også godt beskrevet i E24s kommentar

I Vestfold derimot, som ifølge Jan Erik Faanes politikerskole er det siste stedet du burde stille som stortingskandidat er rekrutteringen deretter.

Har du som skal stemme denne 14. september hørt om 2. og 3. plassen på Høyres liste i Vestfold ?

For å være på den sikre siden kan jeg også minne deg om hvem som er renominert som 1. kandidat

1 comment:

Anonymous said...

hi, new to the site, thanks.