Tuesday, November 3, 2009

Datalagringsdirektivet og Høyre

Det foregår i disse dager en interessant politisk prosess knyttet til hvordan Norge skal stille seg til EUs datalagringsdirektiv. Det er interessant fordi den samler politisk engasjerte mennesker på tvers av politiske partier, og det er en debatt hvor politikkens reelle innhold blir diskutert på tvers av partiorganisasjonene.

Det er bare et stort unntak, og det er Arbeiderpartiet. Det er politisk arroganse når Ap som eneste parti ikke vil stille opp til debatt om personvern i vår digitale tidsalder. Nestleder Helga Pedersens famøse innlegg om barneporno hvor Arbeiderpartiet viser at de i sannhet står for at målet helliger midlene. Hennes innlegg er godt kommentert av Vox populi. Justisministeren forsøker å fremstille saken som at dette er ikke noe å bekymre seg over fordi det er det samme som dagens praksis. Hans påstander er velbegrunnet imøtegått av Jon Wessel-Aas som også er leder av den norske avdelingen av den internasjonale juristorganisasjonen.

Vi har allerede idag en betydelig grad av overvåkning av den digitale trafikken, men det kreves rettslig tillatelse til å bruke innsamlet materiale. Datalagringsdirektivet går lenger og åpner for en mer systematisk overvåkning av all trafikk. Overvåkning er ikke primært en teknisk diskusjon om logger, men en politisk og juridisk diskusjon.

Derfor har også mange jurister påpekt hvor uheldig dette er. Den norske personvernkommisjon uttalte sommeren 2008 "Etter kommisjonens oppfatning vil innføring av direktivet kunne svekke opplevelsen av privatliv og privat kommunikasjon." med henvisning både til gjeldende norsk lov og den europeiske menneskerettighetserklæringen.

Den politiske betydningen av et klart Høyre standpunkt mot det foreslåtte direktivet vil være med å forme et nytt politisk grunnlag for debatten i Norge. For første gang på lenge har vi en viktig politisk sak om vern mot overgrep mot enkeltmennesker, bygget både på rettsstatens prinsipper og et liberalt syn på hvordan samfunnet skal kontrolleres. Et humant samfunn har klare grenser for hva som kan aksepteres av overvåkning. Høyre har en unik mulighet til å få et politisk flertall med seg på beslutningen i Stortinget. Derfor håper jeg at Vampus brev til Høyres stortingsgruppe vil bidra til et stortingsgruppen samler seg om et nei til EUs datalagringsdirektiv.


Det er en velbegrunnet og prinsippiell beslutning og viser klart hvilke verdier Høyre står for når det gjelder personvern. Et nei til datalagringsdirektivet slik det er foreslått er ette min mening forenlig med et positivt standpunkt til både EU og EØS avtalen. I kveld ble den tverrpolitiske aksjonen mot direktivet etablert. Noen av de som var tilstede mente det var et flertall av de fremmøtte som var tilhengere av EU.

1 comment:

Anonymous said...

Genial dispatch and this mail helped me alot in my college assignement. Thank you on your information.