Monday, April 13, 2009

Bedriftsleder Stoltenberg ferdig med ferien

Som en tilbakevendt administrerende direktør etter påskeferie er Stoltenberg politisk tvunget til å ta standpunkt til disposisjonene i Aker konsernet. Stoltenbergs politiske krav er at alle kort må på bordet. Forøvrig var svaret på de fleste spørsmål at nå skal det ryddes opp. Det er tydeligvis skapt et rot, ifølge Stoltenberg. Stoltenberg mener at statlig eierskap bør det blir mer av, vær derfor forberedt på at denne regjeringen vil benytte enhver anledning til å overta private bedrifter som er til salgs. De som tror at denne regjeringen bare engasjerer hvis det er spesielt viktige bedrifter som Statoil, historiske eierandeler som i Hydro og Yara, eller kriserammede banker som DnBNor som skal kjøpes, de tar dessverre feil.

Politiske beslutningsprosesser passer dårlig til de krav som stilles til forretningsmessige beslutningsprosesser. Politiske beslutningsprosesser er underlagt en demokratisk prosess utformet og basert på grunnloven og omfatter interessene til alle i Norge. Kommersielle forretningsbeslutninger er utformet gjennom aksjeloven som omfatter de som er aksjonærer.

Næringsdepartementet holdt nylig en eierskapskonferanse - Tiden er inne for operativt eierskap. Vi kan ikke ha eiere som ikke forstår bedriften, uttalte Tor Olav Trøim.

De inviterte ekspertene til departementets eierskapskonferanse ønsker eiere med et operativt grep og engasjement som hverken politikere eller byråkrater har erfaring eller arbeidsmiljø til å beherske. Jeg skal ikke diskvalifisere enkeltpersoner, det er jo en snart en egen profesjon med dyktige personer som roterer mellom store private selskaper og offentlig forvaltning. Poenget er at departementet som institusjon ikke er laget for forretningsdrift. Departementet er laget for å forvalte beslutninger i et demokratisk politisk system. Nå har de møtt et annet system. Staten og departementet burde konsentrere seg om sin politiske styring, uten interessekonflikter mellom aksjonærer og regulatorer i samme departement.

Røkkes selskapsstruktur har en størrelse og en kompleksitet som et vel innpakket amerikansk subprime lån, men han vet nok hva han gjør. Og det tror tydeligvis også Ap regjeringen som har anskaffet en minoritets post i Aker systemet. Da er det en stor økonomisk risiko å ha en statsråd som tror at bare man er langsiktig nok og bruker mye penger så vil det gå bra.

Røkke ser betydningen av kontanter i det markedet vi har idag, derfor passer dette salget fordi Aker selskaper da kan få gunstige lån gjennom de statlige finanskrise midlene til næringslivet. I tillegg tror han sikkert at dette er en god beslutning for Røkke selv og de andre eierene i Aker. Men at det er ett uttrykk for omsorg for staten Norges økonomiske interesser er det vel ingen som tror.

Det som er verre er at regjeringen ønsker å øke det statlige eierskapet ytterligere, og derved stadig oftere vil komme opp i denne typen problemstillinger. Som passive eiere har det gått bra med noen av Norges rikeste selskaper til tross for statlig eierandeler, nå kreves det aktivt eierskap og det lover ikke bra.

No comments: