Friday, April 17, 2009

Fildeling er bra

Med overskriften Høyre lover tøffere tider for fildelerene er grunnlaget lagt for en rotete debatt. Fildeling er en flott teknisk oppfinnelse med ett enormt kommersielt potensiale derfor må da alle borgerlige innstilte mennesker glede seg over dette. Høyre kan umulig være imot fildeling.

Men som det meste som er bra så kan fildeling også ha noen negative konsekvenser, det kan bli for fristende å stjele. Olemic Thommessens poeng hadde kommet bedre frem hvis overskriften var "Høyre lover tøffere tider for ulovlig fildeling".

Fildelingsdiskusjonen er positiv og gir større fokus på lisensiering av åndsverk. Nettopp fordi vi anerkjenner at det er rimelig å knytte noen betingelser til en leveranse. Fri programvare miljøet har jobbet med ulike lisenstyper og mulige forretningsmodeller i flere tiår. Nå kommer lisensieringen for fullt inn som ett element i forbindelse med vanlig fildeling også. Et eksempel er Creative Commons Lisensiering er en beskrivelse av leveringsbetingelser, og det samme produktet kan lisensieres på forskjellige måter.

Vi som tror på markedet vet også at markedet fungerer best når det eksisterer regler som er allment akseptert og hvor vi trygt kan gi våre bidrag uten utilsiktede konsekvenser. Reglene sikrer at det er en viss sammenheng mellom den som gjør jobben og de som får utbyttet. Markedets utfordring er å tilpasse seg nye teknologier og forstå når regler laget for 50 - 100 års siden ikke lenger fungerer. Fildelingsdebatten viser at man må være villig til å se andre fordeler og andre økonomiske muligheter enn de tradisjonelle inntektsmulighetene, som f. eks. markedsføringen som fildeling gir. Fildeling er også en unik mulighet nye aktører uten store ressurser kan nå frem i markedet. TPB er caset hvor jus møter ny teknologi, første runde konkluderte med at TPB er utenfor loven.

Markedet må gjennom denne prosessen fordi markedet foreløpig ikke har klart å lage løsninger for ny teknologi, som på en akseptabel måte har ivaretatt den frie disposisjonsretten med kompensasjon til leverandøren. Utfordringen har ihvertfall ingen enkel løsning på kort sikt. Og løsningen bør finnes uten direkte inngripen fra politikerene. Fordi dette krever nytenkning, og det som skjer nå må få tid til å utvikle seg. Politikerene har allerede ansvaret for mer enn nok av regler for hvordan konflikter skal løses. De kan vurdere om rettsreglene er gode nok, men hold dere til generelle regler. Det er ikke mange dagene dagene siden noen mente at det var en naturlig statlig oppgave å distribuere musikk slik at artistene ble betalt. Skrekk og gru, det blir vel STATBAY snart.

Brukere må selv ta ansvaret for å bruke de lovlige distribusjonene istedet for de ulovlige. Hvis ikke er det stor fare for at gammeldagse distributører av musikk får gode argumenter for en overvåkning av internett som vi ikke ønsker. Verden hadde blitt enklere for oss hvis TPB ble kjent som aktivitet innenfor loven. Da gjenstår det bare at markedet gjenskaper villigheten til å betale for seg.

No comments: