Saturday, April 18, 2009

Statlig eierskap

Aker saken viser hvor vanskelig statlig eierskap i næringslivet er. Det positive er at det har ført til en konstruktiv debatt om statlig eierskap.

Det er godt å lese reflekterte innlegg som relativt kortfattet går politikerene en høy gang i kvaliteten på resonnementer og argumenter. Paul Chaffey er inspirert av sjefredaktøren i Bergens Tidende Trine Eilertsen som skriver "Hun [Brustad] snakket igjen om langsiktighet og sikring av arbeidsplasser - og statlig eierskap. Få minutter før sto Elisabeth Grieg og snakket om langsiktighet og sikring av arbeidsplasser - og privat eierskap. Inntrykket var at den private eieren Grieg, fra familieeide Grieg-gruppen, hadde et mer reflektert forhold til sitt eierskap enn den statlige eieren Brustad." Har du lyst kan du høre hele innlegget til Brustad på eierskapskonferansen. Hverken lyd eller foiler er lagt ut fra Griegs presentasjon.

Heldigvis er det også mer nyanserte holdninger blant sosialdemokrater. Tom S. Therkildsen forklarer hvorfor det bør noen være noen grenser for statens direkte eier engasjement. Vel verdt å lese.

Skal man forsøke å forstå de politiske forskjellene i Norge blir man dessverre ikke mer opplyst ved å høre på Høyres Torbjørn Hansen som vil fremme forslag om direkte eierskap i Aker. Høyrefolk som er fornøyd med å være bedre sosialdemokrater enn sosialdemokratene selv er ikke blant mine favoritter. Det er i tillegg patetisk med politikere som bruker Stortinget til denne typen detalj instrukser. Konsentrer deg istedet om å redusere det statlige eierskapet i forretningsbanker og industri som lever bedre og tryggere på private hender.

Dette er en viktig demokratidebatt som ikke må ødelegges av detaljorienterte stortingspolitikere eller dogmatiske tilhengere av at bare staten tar ansvaret så blir alt bra. Nordmenn må nå snart læres opp til å ta ansvar for seg selv.

1 comment:

LarsE said...

Det er et godt (konservativt) prinsipp å ikke ødelegge fellesskapets verdier. Om Høyre har tapt kampen om statlig eierskap i Aker Solutions, betyr ikke det at de ikke skal ha meninger om hvordan det etablerte eierskap skal utføres.

Arbeiderpartiet har selvfølgelig et problem med at de ikke er i stand til å reagere på konstruktiv kritikk fra de som ikke helt er i 'menigheten'.

Dette har heldigvis gitt seg i velferdspolitikken hvor det nå er etablert konsensus om prinsippet og man krangler om detaljene.

Det gjelder uforminsket for industripolitikk og bistandspolitikk.

Høyre er for ansvarlig til å la AP ødsle fellesskapets ressurser selv om det kunne gi kortsiktig partipolitisk gevinst.