Wednesday, September 14, 2011

Et skråblikk på årets valgkamp

Avslutningsfyrverkeri Ønskedrømmen
Ønskedrøm festen med TV2 på lørdag ble også en avslutning på den lokale valgkampen. Det ble en lang stand dag på brygga, og på Ønskedrømmen møtte folk opp og ga sine entusiastiske tilrop til lokale kunstnere. På meg gjorde Arnstein Roch Øverlands sang med tekst av Aage Winther-Sørensen med hyllest  til Holmestrand størst inntrykk av de kunsteriske innslagene. Vi får håpe den kommer med når TV programmet sendes til vinteren.

Valgkampen i Holmestrand 2011
For egen del har jeg vært med på valgkamper i mange år, men melder at årets valgkamp er den mest intense jeg har vært med på i Holmestrand. Innledningen ble utsatt etter sommerens terrortragedie. Innledningsvis var vi utsatt for en stemningsbølge som rørte oss alle. Virkelighetens brutale hverdag kommer etterhvert frem, og det har blitt belyst hvordan spin doctors og partistrateger for Ap bevisst har valgt ord og uttrykk for anledningen. Og de fleste av oss syntes vel også at mange av ordene både var velvalgte og passende for denne tragiske hendelsen. Og selv om statsministren lovte en verdig valgkamp som det beste forsvar for vårt demokrati og åpne samfunn, har jeg opplevd ordbruken i vår lokale valgkamp som både hard og respektløs i år.

Det er påtagelig at de sterkeste uttrykkene ikke kommer fra de poltiske partiene, men fra enkeltpersoner som ikke har benyttet anledningen til å skaffe seg kunnskap om flere sider ved sakene. Toppen har enkelte talsmenn for skoleaksjonen i Hillestad begått gjennom systematisk nedrakking på enkelte partier og politikere.

De begår kunststykket å angripe Høyre for løftebrudd og påstander om at Høyre ikke ønsker utvikling i Hillestad. Høyre fremmet forslag om mer utbygging i Hillestadområdet når kommunedelplanen ble loset gjennom av Ap og Sp. Nå anbefaler de å stemme Ap og Sp og tror at det gir mer utvikling i Hillestad. Og bløffer med at Ap vil,  eller kan gjøre,  noe annet enn å følge den kursen dagens flertall i bystyret har lagt for skolestrukturen.

Frekkhetens nådegaver er godt utviklet hos representanten fra Sp som ledet dette kommuneplanarbeidet og nå mener at planen må behandles på nytt fordi Sp fikk det som de ville, og Ap mente ikke noe den gangen heller, og stemte for det de trodde flertallet i Hillestad ga uttrykk for. Høyres forslag om noe mindre uberørt kulturlandskap og mer boligbygging møtte motstand fra Sp og Ap.

Sp påstår også at det ikke er fremlagt noen økonomiske beregninger som viser at vi sparer penger ved overgang til tre istedet for fem skoler. Økonomi er utredet, og er et av argumentene for hvorfor denne strukturendringen er riktig når situasjonen er slik den er i Holmestrand.

Andre klager om for dårlig prosess og for liten informasjon før man gjør strukturendringer. Når ordføreren tar leserbrevskribenter på alvor og tar kontakt for å drøfte hva som er skrevet om kommunen, blir dette beskrevet som utskjelling. Jeg håper de som kjenner vår entusiastiske og engasjerte ordfører tror mer på ordføreren enn leserbrevskribenter som bruker sterke ord. Noen insisterer  på å å fortsette å leve i et parallell univers av gale eller misvisende påstander. Vi har forsøkt, men dessverre ikke lykkes med å nå frem til enkelte.

Den nasjonale valgkampen
Nasjonal politikk bidrar heller ikke til å heve nivået på den lokale valgkamp. Generaliserende debatter om skole, helse og samferdsel er sørgelig lite relevante for kommunevalget vårt. Partilederene får være velkommene tilbake om to år når stortingsrepresentanter skal velges.  Jeg opplever at enten det er Erna eller Jens så er deres bidrag å forsøke å mane frem stereotyper av hverandres politikk, noe som er lite relevant for politikken i den enkelte kommune, hvor forskjellene og kreativiteten er betydelig større enn hos de nasjonale politiske partiene.

Typisk for dette lokalvalget i Holmestrand er også at enkelte partier har valgt en nasjonal strategi for sin politiske argumentasjon.  Ap ville gjerne at debatten skulle dreie som om privatisering av sykehjem, som det verste som kan tenkes på jord. Men dette er jo ikke en problemstilling i Holmestrand. Har dere ikke noe bedre å komme med Ap ?

SV valgte i den lokale skoledebatten å stille med en kandidat som la all sin kraft i å påpeke nasjonale forskjeller med SV og H, mens jeg tror velgerene som har lyttet til SV i Holmestrand har sett et lokalparti som har sin politiske integritet  i behold, men samtidig bidrar til å finne frem til bedre felles løsninger som flertallet er enige om. På den måten er SV sikret å bli rammet av de nasjonale strømmer istedet for å satse på å gjøre det bedre enn SV på landsbasis ved å vise til hva lokale representanter får til.

Jeg mener at den ideologiske grunnholdningen er viktig for politiske standpunkter også i lokale saker, men da må man fortelle hvilke lokale standpunkter man har tatt med grunnlag i partiets ideologiske basis. Det holder ikke å ramse opp noen grunnholdninger i et lokalvalg og deretter anbefale å bruke stemmeretten. Ap i Holmestrand har denne gang valgt en strategi hvor eiendomsskatt og skole standpunktene skal vurderes, uten  at velgerene vet hva de vil gjøre når de blir valgt.

Tilbake til Holmestrand
Til velgerene burde dette fortelle at Ap ikke vet hva de vil lokalt i viktige saker, utover at de er et lokallag av Ap.  Når Ap ikke vet hva de mener, men vil gå for eiendomsskatt hvis nøden tvinger dem til det, så kan jeg fortelle at økning i utgifter kommer hvis man ikke har klare mål om noe annet.  Ap vil gå for eiendomsskatt ved første anledning de blir stillet overfor et godt tiltak, siden de sjelden vil være med på hverken strukturtiltak eller prioritering.

Til slutt hadde jeg håpet at Ap kandidaten på sisteplass fra skoleaksjonen i Hillestad kom inn i bystyret. Min spådom er at  med henne vil Ap tangere rekorden i inneværende periode av representanter som bryter med partiet sitt. Da ser vi snart et Ap på 15 % oppslutning ved neste lokalvalg. Er du bekymret for at de positive verdiene som Ap tross alt står for skal forsvinne ? Ta det helt med ro, de verdiene vil i fremtiden forvaltes vesentlig bedre av andre partier. Du får selv velge hvilket parti du foretrekker, men du har nok av sosialt engasjerte partier å velge blant.

Synes du jeg karikerer og harselerer over Ap ? Jeg tar det med ro, alt er relativt, etter å ha sett Fagforbundets kampanje mot at sykehjem skal kunne drives av  andre enn kommunen, føler jeg meg på trygg grunn. 16 millioner kr har Fagforbundet bidratt med til Ap's anstendige valgkamp. Se og bedøm selv.
En blå kveld på Holmestrandsfjorden

Tid for ydmykhet
Resultatet av valget i Holmestrand viser at Høyre har gjort tidenes desidert beste valg med 46 % oppslutning,  en økning på 21 prosentpoeng. Høyre kan bare takke for oppslutningen, dette ble utrolig hyggelig. Og vi har skaffet oss en betydelig fallhøyde og må jobbe bedre i tiden som kommer.

Lokalvalg er personvalg og lokale saker. Jeg tror det er  mange årsaker til at Høyre gjorde et godt valg. Skolesaken i seg selv er ikke noen god sak for noen partier, men vi har fått uttelling for vilje og evne til å prioritere når det trengs. Vi har også fått positiv omtale for evne til å fatte beslutninger og samle både politikere og ansatte i gjennomføringen. Og vi har vært heldige med at vi har styrt en periode hvor politikerene på Stortinget har samlet seg om jernbaneutbygging i Vestfold. Vår oppgave har vært å sørge for rettidig behandling av kompliserte reguleringssaker og lokale løsninger på transportsystemene. Sammen med byutvikling, opprustning av ledningsnett og gjennomføring av havneplan ser vi resultater realiseres.

Vi har fått uttelling for en dyktig ordførerkandidat, og en liste med kandidater som ble enstemmig anbefalt på partiets nominasjonsmøte, og velgernes rangering av kandidatene ble nesten lik den foreslåtte listen.

De politiske partiene, inklusive Høyre står idag mye svakere enn tidligere når det gjelder oppslutning mellom valg. Partiene har færre medlemmer enn tidligere, og kravene til hvordan vi kommuniserer med våre velgere blir mer krevende. Høyre i Holmestrand må ta denne utfordringen på alvor, og bygge et miljø hvor det er mulig for flere å bidra til politikken også etter at valget er over. Det skal bli interessant å se hvordan partiene klarer å følge opp aktiviteten i sosiale medier mellom valg. Det er ikke lenger nok å være tilstede på internet med informasjon, vi må åpne opp å gjenskape toveis kommunikasjonen med velgerene.

No comments: