Saturday, September 3, 2011

Politiske partier på nett i Holmestrand ?

Jeg har vurdert de politiske partienes tilstedeværelse på nettet, en uke før valget den 12. september. Jeg har sett på det jeg synes er en minimums informasjon, som du som velger burde kjenne til hvis du er i tvil om hvilket parti du skal stemme på.
  • Partiets lokale hjemmeside
  • Tilgjengelighet og presentasjon av programmet
  • Lokalpartiet på Facebook og innhold på sidene
  • Personoversikten i TV2 Velgerguiden
Forfatteren er ikke på noen måte uhildet i sin vurdering, men jeg har gjort en vurdering ut fra hvem som hjelper sine velgere best hvis de ønsker informasjon om partier og kandidater før valget 12. september.

Materialet som er vurdert er det lenket til slik at leseren kan vurdere selv.  Gi gjerne tilbakemelding i kommrntarfeltet hvis du mener noe er feil. Det er ihvertfall en enkel oversikt over materiale fra alle partier. På velgerenes vegne er det grunn til bekymring når 2 av 7 partier ikke har programmet tilgjengelig på nett.

Webside: Holmestrand Høyre
Som formann i Holmestrand Høyre  får jeg overlate vurderingene til leseren. Men Høyre har ihvertfall sider som forteller noe om lokale politiske standpunkter, vårt program for 2011-2015 og levende Facebook side med flest Liker av alle partiene. På Facebook er det ikke bare informasjon, men også siden. I tillegg har mange av kandidatene personlige fb sider, og ordføreren kommuniserer regelmessig om politiske saker i denne kanalen. Blant annet har han publisert det politiske regnskapet på Facebook

Høyre er også  det eneste lokale partiet vi kjenner til som er på twitter Programmet er tilgjengelig som websider, der de fleste andre bruker dokumentformater som pdf eller Word. Websider er bedre søkbare, men programmet mangler mulighet til å lenke på kapittelnivå. God utfylling av personinfo på Velgerguiden. Bredden i engasjementet på nett må være Høyres styrke.

Webside : Holmestrand Frp
 Her virker det som om arbeidet stoppet opp i 2010. . Programmet finner vi ikke på nett, og Frp som nasjonalt er store på Facebook er ikke tilstede i Holmestrand. I Velgerguiden har ingen av kandidatene fyllt ut noen informasjon utover den jobben TV2 har gjort.

Webside : Holmestrand Krf
Krf er tilbake etter en periodes fravær, men det mangler en del på at den lokale informasjonen er på plass. Websiden har kontaktpersoner og styre, men programmet finner vi ikke. Men Krf er igang på Facebook med aktuelle oppslag.

Webside: Holmestrand Venstre
Venstre har websider på linje med H og Ap, og programmet er tilgjengelig i attraktivt dokument format. Toppkandidaten har personlig Facebook side og kommuniserer bra, selv Venstre ikke har egen side på Facebook. Ingen av Venstrekandidatene har heller gjort noe noe arbeid med å legge inn  informasjon om kandiatene i Velgerguiden.
Webside : Holmestrand Senterparti
Senterpartiet har websider som jeg rangerer dårligere enn H, Ap og V. De har aktuelle saker, men ikke alltid lett å se noen rød tråd i valget av saker. Som mange av partienes websider virker det som man tar et skippertak ved valg, og deretter brukes sidene merkbart mindre. Senterpartiet har program som websider, på samme måte som Høyre. Men Sp må ha det tynneste programmet av alle partier i Holmestrand. Kun førstekandidaten har fylt informasjon på Velgerguiden utover den jobben som er gjort av TV2.


Webside : Holmestrand Ap
Arbeiderpartiet har som alle andre partier sentralt organiserte websider, hvor også lokalt stoff kommer med. Programmet er lett tilgjengelig i et pent og godt dokumentformat. Ap er nok det beste partiet til å profilere kandiatene sammen med programmet. Representanter for flere partier har dog ment at årets program er vanskelig å finne frem til standpunkter i lokale saker. Velgerguiden er det kun et par kandidater som har fyllt ut. Og ordførerkandidaten glimrer med sitt fravær.


Webside : Holmestrand SV
SV er blant de partiene hvor de undersøkte kriterier er i aktiv bruk. Når det gjelder Facebook er SV like gode som Ap, og Høyre er ikke så veldig langt foran. Ingen av SV kandidatene benytter Velgerguiden til å supplere med informasjon om den enkelte kandidat som stiller til valg.


Oppsummering
Min rangering av partiene når det gjelder hvilken nytte velgerene har av deres tilstedeværelse på nett til kommunevalget i 2011 blir derfor :
  1. Høyre
  2. Arbeiderpartiet
  3. SV
  4. Venstre
  5. Senterpartiet
  6. Kristelig Folkeparti
  7. Fremskrittspartiet
Det blir spennende å se hvilke partier som følger opp sine nettaktiviteter best i perioden frem til neste valg.

Holmestrand kommune har siden 2010 hatt bystyremøter på nett. Du kan både følge med direkte, og se tilbake på gamle opptak når det passer deg. Dessverere kan vi ikke lenke direkte til en sak. Du må derfor  finne bystyremøtet saken ble behandlet på, og deretter kan du gå til hver enkelt sak på kartet den dagen.

Fra og med neste periode besluttet bystyret i juni 2011 at også utvalgsmøtene skal overføres på web. Sakspapirer til alle utvalg og bystyret legges også ut på kommunens nettsider for politiske møter. Mulighetene til å følge med på Holmestrands politiske saker er derfor blitt bedre for de som har adgang til nettet.


No comments: