Friday, August 26, 2011

Sitt stille i båten og snakk med musestemme !

Det virker som dette er Holmestrand APs valgstrategi for kommunevalget i 2011. Med noen få hederlige unntak av Ap medlemmer som forteller hva de står for, så glimrer kandidatene med sitt fravær i den politiske debatten.

En annen gruppe som engasjerer seg i valget er aksjonsgruppen Skolens Venner i Hillestad, som gjennom tallrike innlegg i Jarlsberg kommer med anklager mot bystyrets flertall og særlig Høyre. De antyder at man bør stemme på et parti de ikke kan si navnet på. Det er på tide å stille spørsmål om hvorfor de ikke anbefaler et eller flere partier, når de så klart velger å fortelle hvem de ikke vil stemme på.

Ap har ikke lovet å skaffe de ressursene som gir flere lærere pr. klasse og nødvendige investeringer på våre barneskoler. Deres program sier "Dersom vedtaket skulle vise seg å avvike vesentlig fra forutsetningene, som for eksempel de budsjett-økonomiske realitetene, kan Arbeiderpartiet vurdere å ta saken opp tilfornyet behandling." Og ser vi hva de øverste kandidatene på Aps liste og i særdeleshet Mette Kalve har argumentert for, så går også de toneangivende kreftene i Ap god for den prosessen og de beslutninger som er fattet. Derfor tør ikke Sagdalen stå frem med hvilket parti han vil anbefale å stemme på.

Åpenhet i debatten herr Sagdalen betyr også at man ikke skjuler seg bak antydninger.

Eiendomsskatt
Ap hadde for et par perioder siden programfestet at de ikke skulle ha eiendomsskatt. Midt i perioden tok ledende representanter til orde for eiendomsskatt fordi de ikke så andre muligheter.  Medlemsmøtet i Ap fortalte i klartekst at det skulle ikke Ap gå inn for. Gruppelederen dengang måtte derfor gå fra sine standpunkter om å innføre eiendomsskatt, og fratrer senere som gruppeleder. Til årets valg tar de ikke standpunkt når det gjelder eiendomsskatt. Ap skal istedet vurdere eiendomsskatt. Jeg tror derfor at Ap hverken har noen strategi eller plan for hvordan de skal realisere nye tiltak i Holmestrand. AP blir fanget av sin egen handlingslammelse, og resultatet blir eiendomsskatt og økt risiko for ROBEK status hvis Ingard Aas-Haug blir ordfører.

SV har hele tiden argumentert for eiendomsskatt, så de vet vi hvor vi har. Men Ap er jo også i allianse med Sp, som ikke har noe standpunkt i programmet om eiendomsskatt. Men på våre hyggelige standsaksjoner på brygga hver lørdag har vi nå fått høre fra ledende Sp kandidater at Sp er imot eiendomsskatt. Til tross for at deres gruppeleder har sagt det motsatte i slutten av inneværende periode. De øvrige partier sier nei til eiendomsskatt på boliger såvidt jeg vet.

Hvis Ap og SV ikke får rent flertall i Holmestrand er det derfor lite trolig at det kan bli noe flertall for eiendomsskatt i Holmestrand. Ihvertfall hvis Ap mener noe med å beskrive kriteriene for hva som skal til for at de skal vurdere fremtiden til Hillestad skole. Høyre har i tillegg programfestet at vi vil arbeide for en reduksjon av eiendomsskatt på verker og bruk. 

Da har Skolens Venner en teoretisk mulighet til å anbefale sine sympatisører å stemme på Sp. Men Sp har ikke mulighet til å få noe flertall som sikrer en økonomi som kan realisere deres standpunkter, Sp sier at vi skal effektivisere, men de sier nei når vi andre fremmer forslag som frigjør midler. Sp topper derfor listen over de som lover uten å ha økonomisk dekning for sine forslag. Det fungerer dårlig i kommunepolitikken etter valget.


1 comment:

LarsE said...

Om ikke bestikkelsen fra Staten om økte tilskudd blir stor nok for at selv Høyre går inn for eiendomsskatt