Saturday, August 27, 2011

Lokaldemokratiets utfordringer i Holmestrand ?

Et enstemmig bystyre vedtok å sette igang et utredningarbeid som skulle forbedre den årlige driftsbalansen med 10 mill. kr. Det ble spesielt gjort oppmerksom på fra administrasjonen at dette vil kreve omstillinger som ville oppleves som smertefulle., som f. eks. å endre skolestrukturen. Alle partier drøftet dette nøye før det enstemmige vedtaket ble fattet og et bredt sammensatt utvalg startet arbeidet.

Når utredninger og høringer er på plass er resultatet at administrasjonen ser mulighet både til å frigjøre ressurser til en bedring av læringsforholdene, med flere lærere pr, klasse enn idag, og gjøre nødvendige investeringer på våre barneskoler.  Høyre har dessuten sagt at vi vil prioritere ressursene til bedring av skolens læringsresultater.

Foreløpig har det vist seg at administrasjonens vurderinger og økonomiske anslag har holdt stikk. Fakta er administrasjonen i Holmestrand har en ganske god historie når det gjelder økonomisk styring og kontroll, også i de mange byggesakene vi har hatt på våre skoler. Sålenge dette er tilfelle står vi bak de beslutninger som er fattet, og vi mener det er gjort et godt stykke arbeid av de involverte.

Nå er oppgaven å få foreldre til å ta sitt ansvar med å bidra positivt til oppfølging av de beslutninger som er fattet. Der har vi en spesiell utfordring med Skolens Venner i Hillestad.


Demokrati
Høyre ønsker åpenhet og at innbyggerene skal få innsyn i de politiske prosessene, En av grunnene er at vi ser at færre er engasjert i politiske partier som orienterer sine medlemmer om hva som foregår.  Det er ikke vanskelig å gjøre seg opp meninger om enkeltstandpunkter, når man ikke samtidig er nødt til å ta konsekvensene på andre områder. Representanter for aksjonsgruppen Skolens Venner i Hillestad skjeller ut politiske partier som de ikke engang gidder å være medlem av. De slipper da også å stå til ansvar for konsekvensene av deres enkeltstandpunkter.

Som representanter må vi finne oss i omtaler i leserbrev i Jarlsberg  fra daværende leder i NHO Vestfold, Rolf Leistad, tannlege Ola Sagdalen og selger Roar Enerhaugen hvor det flertallet som har tatt standpunkt skjelles ut både som partier og enkeltpersoner. Til tross for at vi har en handlingsplan som både skal gi oss en bedre offentlig skole for våre barn i Holmestrand, og sunnere budsjettbalanse som gir grunnlag for flere investeringer i skolen.

Det er ikke bare politikere som får gjennomgå av disse herrer, de fleste innleggene viser også en manglende tillit til det arbeidet som utføres av våre fagfolk. Ved stadig å gjenta påstander som er udokumentert eller tilbakvist en rekke ganger tidligere, skaper opinionsdannere som de herrer en forakt for andres arbeid som jeg ikke tror vi er tjent med.

Demokratiet står foran en hard prøve når samfunnsengasjementet forvitrer og erstattes med enkeltsaks politikk.  Jeg aksepterer at Ola Sagdalen har rett til å utrykke sin misnøye. Jeg aksepterer også at du har et annet standpunkt enn meg. Men jeg vil fraråde andre å legge vekt på innvendingene fra Skolens Venner. Jeg tror ikke den ensidige vektleggingen av skolebyggenes lokale betydning styrker den bygda jeg selv bor i, hverken på kort eller lang sikt. Derimot tror jeg på at en bedre skole for våre barn er viktig for bygda på lang sikt.

Oppfordringen om å engasjere seg politisk, melde seg inn i et politisk parti og bruke sin stemmerett. Det håper jeg vi er enige om.

No comments: